Sa kim ćete Emire, Reufe i Avdo praviti građansku Bosnu i Hercegovinu?

Ima u Sarajevu jedna ekipa okupljena oko profesora Emira  Suljagića, Reufa Bajrovića uz medijsku pomoć Avde Avdića, u svim medijskim formatima, i mašala SDA glasila, koji hrabro stoje na braniku Bosne i Hercegovine braneći je od UZP i kriptoustaša Ive Komšića, Franje Šarčevića, Draga Bojića, Ivane Marić, Miljenka Jergovića, Borisa Pavelića, jugobalija Sabine Silajdžić, Jasmile Žbanić, Edina Ramulića, a Kazaz i Ćurak da se spreme, do mene kao predstavnika grantovskih četnika i …. Ovo je frišak spisak, inače bi bio mnogo duži.

Uvijek budni, spremni i našpanovani da ukažu Bošnjacima odakle opasnost vreba, pogotovo od ovih  ustaša, četnika i jugobalija u građanskoj koži.

Pošto je u odbrani Bosne i Hercegovine sve dozvoljeno, to se beskompromisno laže, izmišlja, izvruću teze, analizira citiranost naučnih radova, traži otpuštanje s posla, prijeti, proklinje, etiketira, izdaju potvrde o patriotizmu.

Naravno, to je njihovo pravo i obaveza, jer neprijatelj nikad ne spava, ali hajde sada da postavimo jedno vrlo jednostavno pitanje tim Bošnjacima.

Ako su vam gore pobrojane pritajene ustaše, skriveni četnici i bošnjački otpad, s kim vi mislite praviti Bosnu i Hercegovinu?

Ako vam oni ne valjaju, a vidimo da ne valjaju, onda vam ostaju ovi drugi tj. pravi Srbi i Hrvati, koji se jednako tako ponašaju i govore kao i vi.

Ako njih priželjkujete kao partnere, onda ste isti kao oni, samo što se vaš nacionalizam zove bošnjački, a njihov hrvatski i srpski.

Postoji i treća mogućnost, a to je  Bosna i Hercegovina bez Srba i Hrvata. Nadam se da vam je jasno da to više nije Bosna i Hercegovina i biće vrlo zanimljivo kako mislite da to izvedete, bez  dopuštenja druge dvije etničke grupe?

Hajde što nemaju s kim da je prave, nego što Milorad Dodik i Dragan Čović, svaki dan se zahvale svome Bogu, što takva ekipa postoji. Jer danas se srpski i hrvatski nacionalizmi u Bosni i Hercegovini hrane strahom od bošnjačkog nacionalizma.

Da se ne lažemo, Srbi i Hrvati, mogu bez Bosne i Hercegovine i da se ona sutra raspadne, ne bi ni suzu pustili. Njihovi politički lideri i oni koji su na vlasti i oni koji to nisu, to ne kriju i svaki dan sistematski i temeljno rade da rasture ovu zemlju. Naravno, neće biti rata i džaba se ložite na naoružavanje i uvođenje vojnog roka, jer ni Dodiku ni Čoviću to nije interes. Šta će im  rat kada imaju vlast, moć, pare i sve vrijeme svijeta da ova državu obesmisle, do odumiranja? Izumiremo već odavno.

To vi već sve znate i nisam rekao ništa novo.

Kako na sve to trebaju da odgovore Bošnjaci?

Ne znam, ali ovo što rade gore pomenute „patriote“ ne pije vode, naprotiv.

  • Možda za početak da iz svog vokabulara izbace generalizacije tipa izdajnici, četnici, ustaše, genocidna tvorevina i sl. i prestanu da histerišu kada čuju bilo šta što vam se ne uklapa u vašu  priču. Histerija ne rješava problem, činjenice, argumenti i presude su mnogo konstruktivnije i efikasnije.
  • Ne treba da zaborave ništa, ne moraju ni da oprostite, ako neće,  ali treba da shvate da je od rata prošlo 30 godina.
  • Možda da počnete dijalog sa pristojnim Srbima i Hrvatima, koliko to god bilo bolno i frustrirajuće za vas, samo više ne znam gdje će te naći te koji su po vašem ukusu?
  • Vi ste pobijedili u ratu i sačuvali Bosnu i Hercegovinu, a sada morate da pravite građane te države. Stanovnike imamo, mada je i njih sve manje i manje. 
  • Prestanete da sanjate da ćete nadbrojati i nadjačati Srbe i Hrvate i da pokušate da ih pridobijete.
  • Maknete se  iz Sarajeva i shvatite već jednom da ima života i izvan njega, pogotovo tamo gdje su Srbi i Hrvati.
  • Možda bi bilo najbolje da se prisjetite kakvu je politiku onomad vodio rahmetli Sulejman Tihić.

Ne urade li to skorije, bojim se da od Bosne i Hercegovine nema ništa, a pogotovo od Bosne o  kojoj vi maštate.

Možda je već kasno, ali ne treba se predavati.  

P.S. Sjetih se komemoracije Marku Vešoviću u Sarajevu prošle godine i likovanju pravih Srba iz Republike Srpske na činjenicu koliko je malo ljudi na njoj bilo. Braćo pravi Bošnjaci ako ste njega „pustili niz vodu“ jer vam se u jednom posleratnom  trenutku nije svidjelo šta i kako govori, onda ste u ozbiljnom problemu, a još više Bosna i Hercegovina u koju se toliko kunete.

Komentariši