Šta će Banjaluci toliki parkovi gradonačelniče Stanivukoviću?

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je veoma vrijedan čovjek, pored svih obaveza koje nosi njegov posao on je u ponedeljak u 5 popodne, dok se vaskoliki radni narod oporavlja od prvog radnog dana,  na društvenim mrežama objavio radosnu vijest da Banjaluka postaje bogatija za 5 parkova.

Naravno, ekološki osvješteni mediju u Republici Srpskoj, ili barem ono koje ne kontroliše SNSD, prenijeli su tu informaciju u utorak ranom zorom.

Kao neko ko je prije 20 godina šljego, iz pasivnih krajeva bogatih zelenilom,  na banjalučki asfalt, vijest me obradovala i zadrgolila i odmah sam kliknuo na vijest da vidim gdje će biti ti silni prakovi.

I krenem da čitam.

Park kod tržnog centra Delta je odlična stvar, samo ne znam kako će planirano jezero i komarce, progutati većina, čitaj SNSD i njegovi privjesci,  u gradskoj Skupštini.

Ovaj drugi „Park knjige“ pokušavam da lociram ali mi baš ne ide. Znam da ima onaj parkić između Narodnog pozorišta i Banskog dvora, ali on postoji odavno. Možda se ne zove park, ali parkovski izgleda. Ima stazu, kante za smeće, klupe i fontanicu.

Znači Banjaluka će dobiti park, koji već postoji.

Treći park će biti na mjestu nekadašnjeg kina Kozara. Odem na Google Earth da vidim površinu tog parka i realno to može biti parkić, a nikako park. Kada gazda Stanivuković metne stazice, klupe, dječije igralište i Ljetnu scenu Narodnog pozorišta RS, biće mjesta i za poneko drvo.Vjerujem da će se tom arhitektonskom performansu obradovati stanari okolnih zgrada, ali nazvati to parkom je pretenciozno i folerski.

Park posvećen Tvrtku I Kotromaniću je opet priča za sebe,. To je ostrvce u sredini nedavno otvorenog revolucionarnog kružnog toka koje će „pojesti“ spomenik Tvrtku I Srbinu i koji će služiti kao prečica od hotela Palas do Kastela ili od Gradske pijace do Ferhadije. Dobro, nerviraće i gradonačelnicu Sarajeva, jer naš Tvrtko će biti bronzaniji i veći od njenog, ali to nema veze sa parkom.  Može ga gradonačelnik Stanivuković parkom zvati, ali park sigurno neće biti.

Peti park će biti u Kupusištu i zvaće se „Park ćirilice“, ali tu već park postoji. Kao i kod „Parka knjige“ imamo staze, kante za smeće, klupe, drveće, djecu koja se igraju na travi, kerove i nije mi jasno šta će gradonačelnik da uradi s tim da bi ga pretvorio u park. Valjda će metnuti neko specifično ćirilično slovo tipa Ж, Љ ili Ш i eto novog predizbornog parka.

Sve u svemu od 5 parkova, Banjaluka će dobiti jedan pravi, a sve ostalo je prodavanje pare, magle i PR-a stanovnicima Banjaluke.

Plašim se šta će ostati od pobrojanih parkova nakon rekonstrukcije i preimenovanja istih, vjerovatno će biti još manje zelenih površina nego što su ih imali ranije.

Svi dobro znamo da se kod nas parkovi ne grade, da bi se ugrađivali.

P.S. Mi smo sa zelenom raskrstili još 1992. godine i vjerujem da će biti i onih koji će ovu inicijativu gradonačelnika zdušno prihvatiti.

Komentariši