Kad struka progovori?

Zamisli upišeš Pedagogiju ili Psihologiju na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, vrijedno učiš, čitaš, trudiš se i završiš osnovne studije. Potom se zaposliš,  ali i upišeš i magistarske studije ili kako se to danas zove po Bolonji. Opet učiš, vrijedno radiš i magistriraš. Naravno, nakon magisterija odlučiš da doktoriraš i opet tri- četiri godine ispita, istraživanja i pisanja. Onda doktoriraš i kontaš napokon će neko da cijeni ono što si naučio i radio, ali ne lezi vraže, ništa od toga.

Predsjednik Republike Srpske, za završenim političkim naukama, natprosječnom inteligencijom, beskonačnim samopouzdanjem i životnim iskustvom, na tviteru izađe sa konkretnim rješenjima šta da se radi da bi nam djeca bila bezbjedna u školama.

Renesansna ličnost Milorad Dodik je pored ostalog naveo i niz mjera koje planira da preduzme u narednom periodu

Povodom ovog događaja razgovarali smo šta možemo učiniti, a to je dodatno obezbjeđenje školskih objekata. Mi smo razvili sistem kontrole u okviru obrazovnih institucija. Jednako tako, u narednih godinu dana svaka škola koja nema ogradu, biće ograđena.“

Od 4. maja razmišljam o „sistemu kontrole u okviru obrazovnih institucija“ koju predsjednik spominje i pored dežurnog profesora i učenika ne mogu ničega da se sjetim, a taj sistem je funkcionisao i u vrijeme kada je Milorad Dodik pohađao osnovnu školu.

Takođe razmišljam kako ograđivanje škole može da spriječi da se u osnovnim školama u Republici Srpskoj ne desi ono što se desilo u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu?

Džaba sve, ne mogu da skontam.

Ali to nije sve, u pomenutom tvitu se pominje još jedno rješenje

„Naše mjere daju rezultate i one su dobre, ali ne do kraja. Veoma brzo uvešćemo zabranu nošenja mobilnih telefona u škole.“

Kada sam ovo pročitao, kao roditelj, sam se osjećao mnogo sigurnije i prosto je nevjerovatno kako se Amerikanci nisu sjetili ove mjere da bi spriječili silna ubistva po školama.

Nakon toga se Milorad Dodik oglasio i na insagramu gdje je napisao

„Nije dovoljno samo prisustvo policajca, već ćemo uvesti vanredno i redovno testiranje djece na eventualno konzumiranje opojnih droga i donijećemo rigorozne mjere za one koji ih koriste.“

Kakve veze ime drogiranje sa ubistvima u školi nemam pojma, ali populizam me baš odvalio.

Kao što vidimo Milorad je neumoljiv, na ljutu ranu, ljutu travu.  

Ništa prevencija, ništa više psihologa i pedagoga u stručnim službama škola, samo zabrane, kontrola i građevinski radovi.

Jebiga, struka je struka.

P.S. Što se tiče zapadnih vrijednosti važno je znati da su oba djeteta Milorada Dodika, fakultete završili u inostranstvu i ništa im ne fali, naprotiv, ali kao što je to predsjednik više puta naglasio ima nešto i do kućnog vaspitanja.

Komentariši