Visoki predstavnik Kristijan Šmit proglasio građansku Bosnu i Hercegovinu

Jutros je u 7h visoki predstavnik Kristijan Šmit proglasio Bosnu i Hercegovinu građanskom državom. To je obrazložio riječima; „Bosnaci i Hercegovci, od ponedeljka ukida se tročlano Presjedništvo BiH i biraćete jednog predsjednika države po principu jedan čovjek, jedan glas. Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine moći će da se kandiduje za tu poziciju bez obzira na pol, etničku pripadnost, starosti i sl. O ostalim „pravilima igre“ u entitetima i kantonima, uključujući Distrik Brčko,  čitajte u Službenom glasniku od ponedeljka.“

Odmah su uslijedile reakcije.

Kako saznajemo Željko Komišć je čuvši ovu vijest završio u Hitnoj. Članovi Demokratske fronte, koji su željeli ostati anonimni, kazali su da mu je pozlilo jer je preko noći ostao bez predizbornog, izbornog i postizbornog programa i sada će morati da se bavi rješavanjem nekih konkretnih problema. Sazvan je hitni sastanak najvišeg rukovodstva ne bi li skontali šta im je činiti.  

SNSD je sazvao vanrednu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske s jedinom tačkom dnevnog reda „Projedlog Zakona o ukiranje protoka vremena na cijeloj teritoriji Republike Srpske i zabrani da osvane ponedeljak 3. aprila.“ Milorad Dodik je izjavio „Od nedelje vrijeme će stati u Republici Srpskoj i građanima će biti zabranjen pristup svim javnim ustanovama.“

SDA je u saopštenju kazala „da principijelno ne prihvata bilo kakvo nametnuto rješenje od strane Visokog predstavnika, pogotovo ne u mjesecu ramazanu“, a potom su dodali „Bošnjaci znaju ko su i šta su i nikada neće biti građani“.

Interesantno je da je reis Kavazović lajkovao saopštenje SDA, koje je na svojoj fejsbuk stranici postavila Televizija Hajat.

HDZ BiH se još nije izjasnio po ovom pitanju ali prema nezvaničnim informacijama članovi općinske organizacije iz Širokog Brijega su se odmetnuli u krš i draču i čekaju odluku stranke da li da dižu ustanak ili ne. Takođe je primjećeno da se Dragan Čović muva oko zgrade u kojoj je nekada bio smješten Savez komunista u Mostaru.

Predsjedništvo Srpske demokratske stranke je zakazalo hitan sastanak sa predstavnicima SDA i HDZ BiH i neće dozvoliti da se Srbima, Hrvatima i Bošnjacima  ponovi socijalistička Bosna i Hercegovina.

Jelena Trivić je saopštila da za sada ne priznaje odluke Šmita. Ona će preimenovati svoju stranku u Ravnogorski narodni front s ciljem zaštite srpskog naroda, njegovog identiteta i ćirilice. Obećala je da se neće napadati Nijemac ali i da se po uzoru na đenerala Dražu neće depilirati dok konačnog sloma crvenih đavola.

Nermin Nikšić je pozdravio odluku visokog predstavnika i prenio zahtjeve članova SDP BiH iz Kaknja da se u narednih 6 mjeseci pokuša klonirati Josip Broz Tito. Vojin Mitrović je na fejsbuku napisao da je krajnje vrijeme da se uvedu prijeki sudovi u narednih godinu dana, što je dijasporu dovelo do ekstaze.

Krug 99 je podržao odluku SDP BiH i dopunio zahtjev da se kloniraju i Džemal Bijedić i Avdo Humo.

Predsjednik Naroda i pravde Elemdin Konaković je izjavio da je bilo krajnje vrijeme da OHR reaguje i naglasio da su on i njegova stranka uvijek bili za građansku BiH i da je kao ministar spoljnih poslova spreman da oživi pokret Nesvrstanih.

Mitropolit Hrizostom se vratio u Međureligijsko vijeće BiH gdje će se zajedno sa kolegama iz Katoličke crkve i Islamske zajednice BiH boriti protiv građanske Bosne i Hercegovine koja je bezbožnička i nikad neće dozvoliti  razdvajanja vjerskog od nacionalnog u čovjeku.

Naša stranka je kazala da je ovo odlična vijest i da će sada pokrenuti inicijativu za legalizaciju marihuane kao prirodan nastavak liberalizacije društva.

Ujedinjena Srpska, DEMOS, DNS i ostale partije iz Republike Srpske su stale iza inicijative SNSD-a i Dodika i obećale da će Republika Srpska živjeti u 1. aprilu 2023. godine dok je god to potrebno. 

Nisu mirovali ni analitičari

Srđan Puhalo je napisao  „Sada imate građanski Bosnu i Hercegovinu, a gdje su nam građani?“

Reuf Bajrović je na tviteru odbacio odluku „potomka naciste“ Šmita i izjavio „da ga ova odluka neće spriječiti da se i dalje nastavi boriti za još građanskiju Bosnu.“

Ivana Marić se za N1 samo zagonetno nasmiješila.

Nakon ove vijesti dijaspora je pohrlila što je dovelo do pada sistema na graničnim prelazima u Bosnu i Hercegovu, a Granična služba apeluje  da budu strljivi jer sunce tuđeg neba neće ih grijati ko što ovdje grije.

Evropska unije prijeti da će zatvoriti granice, jer ostaju bez radne snage.

BHTV je najavio učešće na Evroviziji.

Bosna i Hercegovina se budi.

1 komentar

Komentariši