Bugojanci kao vegetarijanci?

Opština Bugojno jedna je od dvanaest opština Srednjobosanskog kantona. Geografski smještena je u prostranoj i plodnoj Skopaljskoj dolini, gotovo podjednako udaljena od najvećih državnih centara Sarajeva, Banja Luke i Mostara. Sa nadmorskom visinom od 570 m i površinom od 361 km2, Bugojno se svrstava u brdsko-planinsko područje čiji su prepoznatljivi simboli planine Kalin i Rudina. Oivičeno gusto obraslim šumama planina bogatih četinarima, raznovrsnom divljači, divnim livadama i Vrbasom s obiljem ribe, Bugojno ima veliki značaj za turizam BiH. Bugojanske vrijednosti su i obilno zelenilo veliki broj parkova, čist vazduh, urbana i planska izgradnja.

Prema popusu iz 2013. godine u Bugojnu živi oko 31 470 stanovnika, a od ukupnog broja procjenjuje se da je najmanje 70% stanovnika vegetarijanci, ali je teško reći o kojoj vrsti vegetarijanastva se radi, a ima nekoliko vrsta:

  • Lakto-vegetarijanstvu koje ne uključuje meso, ribu, perad i jaja, kao ni hranu koja ih sadrži. Uključeni su mliječni proizvodi poput mlijeka, sira, jogurta i maslaca.
  • Ovo-vegetarijanska prehrana koja ne uključuje meso, perad, morske plodove i mliječne proizvode, ali dopušta jaja.
  • Lakto-ovo vegetarijanstvo kao kombinacija ova dva pristupa tj. ova prehranane uključuje meso, ribu i perad, ali dopušta mliječne proizvode i jaja.
  • Peščani prehrana koja ne uključuje meso i perad, mliječne proizvode i jaja, ali dopušta ribu.
  • Vegan prehrana ne uključuje meso, perad, ribu, jaja i mliječne proizvode te hranu koja sadrži te proizvode.

Kao što vidimo postoji mnogo vrsta vegetarijanstva, ali za sve je zajedničko da ne jedu meso kopnenih životinja.

E sada se vi pitate otkud ja znam da u Bugojnu živi 70% vegetarijanca?

Vrlo jednostavno, prema zvaničnim podacima Veterinarske stanice  u Bugojnu je tokom 2022. godine zaklano je “16 teladi, 41 june prosječne težine 520-550 kilograma i 35 jagnjadi prosječne težine 35-40 kilograma”

Saberemo li to kako dolikuje dobijemo da se u Bugonu pojede oko 15 735 kg mesa, a  svaki stanovnik ove opštine, za  godinu dana, pojede tek nešto više od 0,5 kilograma mesa.

Prosječan član bosanske i hercegovačke porodice toliko mesa pojede tokom prvomajskog roštilja.

Sada ćete vi reći možda u Bugojnu nema dovoljno stoke ali statistika je neumoljiva.

U Srednjebosanskom kantonu, 2021. godine, bilo je 27 148 goveda, 95 925 ovaca, 12 460 svinja, 207 000 peradi i 4469 koza.

Kao što vidimo stoke i te kako ima, ali džaba Bugojanci ne jedu meso.

Nije ni vjera u pitanju, jer u Bugojnu živi najviše muslimana, manje je katolika, poneki pravoslavac i najmanje ateista,  a svi oni su manje ili više mesožderi.

Bugojanci su iz nekog razloga prestali da jedu meso i okrenuli se voću, povrću i žitaricama.

Niko ne zna zašto ali brojevi ne lažu.

Imajući sve gore navedeno u vidu u  narednom periodu možemo očekivati:

  • Zahtjeve Bugojanaca da vegetarijanci barem u kantonu  postanu konstitutivni.
  • Pripajanje Kupresa opštini Bugojno zbog divnih pašnjaka i livada.
  • Bratimljene sa nekom opštinom iz Indije gdje preovladavaju Hindusi tj. vegetarijanci.
  • Pojave Hare Krišna pokreta u opštini.
  • Spomenik Mahatmi Gandiju, kao jednom od najpoznatiji vegana.

P.S. Nije sramota biti vegetarijanac, naprotiv, sramota je kada su opštinske, kantonalne i entitetske institucije toliko nesposobne da vrše kontrolu prodaje mesa, da zbog toga „pošteni“ bugojanski mesožderi naprasno postanu vegetarijanci.

Komentariši