Bosanska skretanja

Prije neki dan saznali smo da se funkcioneri Gradskog odbora SNSD-a iz Istočnog Sarajeva bune protiv imenovanja Nenada Nešića, predsjednika DNS-a, za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

I ne samo bune, već su oduzeli nekoliko dragocjenih „državničkih“ sati Miloradu Dodiku,  sastančeći sa njim.

Meni je veoma interesantno obrazloženje koje je u ime funkcionera SNSD-a iz Istočnog Sarajeva dao poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Miroslav Vujičić.

“Nismo zadovoljni kadrovskim rješenjima za Savjet ministara i smatramo da Nenad Nešić, nema znanja i kompetencije da obavlja poziciju za koju je predložen i stotinu razloga je zašto ne treba podržati njega za to mjesto. Sve što je radio, kada je bio direktor Puteva Republike Srpske vidimo kako je radio od tri odrona od Foče do Istočnog Sarajeva samo je jedan zakrpljen. Vidjeli ste kako je rukovodio partijom i partija koja je imala 100.00 glasova pala je na 30.000 glasova. Ako bi kojim slučajem bio izabran za ministra vjerovatno bi upropastio to ministaratrvo”

Šta je ovdje čudno?

U principu ništa, što se tiče nesposobnosti Nešića oni su apsolutno u pravu, ali ono što “brine” je njihova briga za urušavanje bosanskohercegovačkih institucija.

Citiram “Ako bi kojim slučajem bio izabran za ministra vjerovatno bi upropastio to ministarvo.

Opšte prihvaćeno mišljenje u Republici Srpskoj i među Bošnjacima je da Milorad Dodik i njegova partija jedva čekaju, ali i aktivno rade, da se institucije Bosne i Hercegovine uruše i država nestane.

Izgleda da to nije tako.

Briga SNSD- ovaca za budućnost Ministarstva bezbjednosti je istinska i javna, barem ove ekipe iz Istočnog Sarajeva.

Da bi se to desilo morate da pošaljete nekoga ko je toliko nesposoban da svojom nesposobnošću uništi instituciju ili da pošaljete nekoga ko je toliko pametan da to isto uradi, ali u miru i tišini da niko ne primijeti.

Sada se postavljaju dva pitanja, da li je SNSD iskren u svojoj namjeri da uništi Bosnu i Hercegovinu ili je u pitanju bosansko skretanje istočnosarajevskog krila SNSD-a?

Iako Milorad Dodik svakodnevno omalovažava Bosnu i Hercegovinu, nijednog trenutka nije oklijevao da uđe u Savjet ministara BiH i postavlja se pitanje koliko je on iskren u tom svom separatizmu?

S druge strane teško je povjerovati da su funkcioneri SNSD-a iz Istočnog Sarajeva toliko neobaviješteni o planu rasturanja Bosne i Hercegovine da sebi dozvole ovakav lapsus ili su toliki ludi da idu kontra politike Milorada Dodika?

Možda Milorad Dodik i nije srpski nacionalista, rusofil i separatista, kako ga mnogi vide. Možda mu  je samo stalo da ima potpunu kontrolu na Bosnom i Hercegovinom, od naplatnih kućica na autoputu 9. januar do Savjeta ministara, a to može biti korisno i isplativo na različite načine?

Nacionalizam, separatizam i rusofilstvo je samo sredstavo za sluđivanje Srba, i ne samo Srba, da dođe do cilja, a cilj je apsolutna vlast.  

Komentariši