Treći put do balčaka

Da li ste odgledali zadnji spot Nenada Nešića lidera Demokratskog narodnog saveza (DNS) koji je snimljen prilikom okupiranja  Brčkog.

Naravno, Brčko nije niko okupirao, i dalje je ogledno dobro međunarodne zajednice, ali sudeći po spotu ubrzo će biti Srpsko.

Elem, spot počinje taktovima pjesme „Marš na Drinu“, iako Brčko leži na Savi, tekstom „Treći put u Brčkom“ i srpskom trobojkom koja se ponosno vijori.

Kakve to ima veze sa Nešićem, DNS-om i Brčkom nemam pojma, a vjerujem ni vi?

U sledećem kadru pojavlju se dvije bembare (BMW) koje ulaze u seosko dvorište,  valjda oni treba da predstavljaju njemačke investicije u Distrikt koje će ovaj političar i njegova partija dosvesti u Distrikt,  i zaustavljaju u dvorištu koje je etnički čisto jer je potpuno srpsko. 

Sad se vi pitate kako znam da je potpuno srpsko, kada je Brčko multietničko.

Pa fino u odboru za doček se nalazi muškarac koji treba da predstavlja srpskog vojnika, sa sve dvoglavim orlom na kapi koja podsjeća na kape slovenačkih teritorijalca s početka rata. Do tog vojnika je djevojčica u  narodnoj nošnji, koja nema veze sa Semberijom, koja drži pogaču. Do nje je manja djevojčica vjerovatno u Semberskoj nošnji, dok je do nje dječak u šumadijskoj nošnji sa slatkom i vodom. Nakon toga slijedi rukovanje sa DNS članovima u bijelim i plavim majicama na kojima piše „treći put“.

Još uvijek svira „Marš na Drinu“.

U narednoj sceni predsjednik Nešić dostojanstveno i efikasno savladava vjetrom razigranu srpsku zastavu i ljubi je.

Potom u kadar ulijeće sablja koju postojano i dostojanstveo drži srpski vojnik sa slovenačkom kapom.

Ide dramska pauza u kojoj se smrtno ozbiljan predsjednik Nešić, kao u performansu Marine Abramović, gleda sa nekom ženom obučenom u DNS majicu i sako. Vjerujem da je to šefica ovog seoskog imanja i DNS-a u Brčkom.

Nakom drmaske pauze, šefica čita Nešiću uputstvo za upotrebu sablje, koje se na kraju završava „Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj  bez časti“.

Nešić ljubi sablju, a slijedi aplauz duplo više ljudi nego što ih ima u dvorištu.

I dalje svira „Marš na Drinu“.

Onda na ćirilici se ukaza „Treći put“.

E sada dolazimo do najveće misterije ovog spota, tj. do značenja sintagme „Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj bez časti“?

Kao psiholog ne mogu da zanemarim psihoanalitičko tumečenja svega, gdje se mač opaža kao falus,  a sama sintagma ukazuje na želje članova stranke, i samog Nešića, da nas sve jebe po zaslugama u naredne četiri godine kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Opet možda je u pitanju neka druga simbolika koja se tiče samog statusa Distrikta Brčko. Imajući u vidu da je Brčko ničije ili bolje reći svačije, onda njegovo vađenje iz Bosne i Hercegovine i vraćanje Republici Srpskoj je jasna aluzija na oprez tokom ovih geostrateških  procesa.

Na kraju možda je u pitanju čisti bukvalizam tj. u nedostatku bilo čega smislenog da kažu ili obećaju Nešić i DNS idu na siguricu i Srbima iz Brčkog, serviraju vulgarni nacionalizam bez ikakvog smisla i značenja.

Šta god da je u pitanju,  spremite se za „treći put“ do balčaka.

Komentariši