Kako vlasti Republike Srpske manipulišu žrtvama u Dobrovoljačkoj ulici?

Bila je to 2017. godina kada se po prvi put pomen stradalim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici nije održao u Sarajevu, već u Istočnom Sarajevu, tačnije na groblju u Miljevićima. Vlasti u Republici Srpskoj navele su tada niz veoma čudnih razloga zašto se pomen premjestio u Istočno Sarajevo. Spominjali su nepoštivanje žrtava, provokacije Zelenih beretki, osjećaj ugroženosti i poniženja, ali i Iransku obavještajnu službu. Nakon svega 3. maja se sasvim stidljivo u EuroBlicu provukla vijest da je premještanje pomena bila politička odluka vlasti u Republici Srpskoj, bez znanja i saglasnosti porodica nastradalih vojnika, i da uopšte nisu ni tražili dozvolu od policije Kantona Sarajevo.

Te 2017. godine u svim medijima u Republici Srpskoj mogli smo pročitati informaciju da su u Dobrovoljačkoj ulici ubijena 42 vojnika, 71 ih je ranjeno, a 207 zarobljeno.

Evo kako su to onomad fino sumirale Večernje novosti.

Istovremeno, mediji iz Sarajeva su govorili o 6 ubijenih.

Zašto vam pišem o nečemu iz 2017. godine?

Zato što je ove godine pomen ponovo održan u Sarajevu, uz standardno srpsko prenemaganje da ne vjeruju Tužilaštvu i Sudu BiH, iako je ponovo aktivirna optužnica, i da kolona JNA nije bila legitiman vojni cilj.

A onda sam pročitao izjavu ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duška Milunovića koji je kazao „da je na današnji dan 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici ubijeno devet vojnika, 26 ranjeno, a 205 zarobljeno, od kojih je veći dio njih kasnije zvjerski mučen.“

Da, dobro ste pročitali, 9 ubijenih vojnika i 26 ranjenih, više se ne govori o 42 ubijena vojnika JNA i 71 ranjeniku.
Taj broj je sada znatno manji.

Šta se desilo između 2017. i 2022. godine nemam pojma, ali je sasvim jasno da je neko „masno“ lagao o ubijenim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj 1992. godine.

Naravno da ne očekujem bilo kakav smislen odgovor od vlasti u Republici Srpskoj o ovoj nelogičnosti, već samo želim da skrenem pažnju na amoralnu i bestidnu manipulaciju žrtvama, njihovim porodicama i svim građanima Republike Srpske koje se svakodnevno dešava od strane institucija ovog entiteta.

Komentariši