Građanska netolerancija u Zenici i etničko čišćenje bilborda u Bužimu

Sinoć su u Zenici nepoznata lica oštetila bilbord na kome je pisalo „Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka“ Naravno, ovom vandalizmu je predhodilo burno iščuđavanje i negodovanje  na društvenim mrežama i medijima.

Znam sad se vi ibretite otkud ja ovo pišem?

Pa braćo građani demokratija podrazumijeva da u društvu postoje različita mišljenja i stavovi, sa kojima se možete, ali ne morate slagati i podržavati ih, ali svakako ih trebate uvažavati i tolerisati. O tim idejama se javno raspravlja, nalaze se argumenti za i protiv, konsultuju stručnjaci, a sve sa ciljem da se problem osvijetli sa svih strana i omogući građanima da donesu svoj sud o tome.

Poruka koja je napisana na bilbordu nikoga ne vrijeđa, nikome ne prijeti niti na bilo koji način ne izaziva vjersku i nacionalnu mržnju ni prema kome, pogotovo ljubiteljima Djeda Mraza. Možemo reći da ona samo dovodi u sumnju islam koji navjeći broj muslimana u Bosni i Hercegovini praktikuje. 

Da li je to razlog da se ovaj bilbord prefarba?

Nije.

Sa ovom porukom bi se složili i mnogi ortodoksni pravoslavci i katolici koji Djeda Mraza vide kao ostatke socijalizma, a samim tim i ateizma,  za koji oni misle da je nanio mnogo zla njihovom narodu i vjeri. Oni preferiraju Svetog Nikolu, Badnjak i sl. Dodamo li tome antiglobaliste za koje je Djed Mraz oličenje potrošačkog društva i multinacionalnog kapitalizma, vidite da ovaj bradonja ima poprilično kritičara.

Za mene je ovo jednako opasno kao i ono što se neki dan  izdešavalo u Bužimu,  gdje je načelnik ove opštine naredio da se ukloni bilbord na kojem se građanima čestita Božić i Nova godina.

Onda se oglasila SDA sa nejverovatno glupim saopštenjem „Ovo je po prvi put da se ovakav plakat postavi u Bužimu, što je izazvalo revolt mnogih građana, s obzirom na to da je Bužim čisto bošnjačka sredina i da su ovakvi plakati doživljeni kao provokacija za sve koji žive u Viteškom gradu Bužimu“, a onda dodaju „obzirom da premijer kantona ima dva savjetnika iz Bužima tražimo da se isti izvinu svim Bužimljanima zbog ovakvog provokativnog plakata koji nema nikakvu svrhu i dodatno provociraju naše sugrađane.“

Suludost ovog saopštenja je višestruka. Prvo zašto bi čestitka Božića i Nove godine vrijeđala bilo kojeg Bošnjaka? Drugo, zašto SDA misli da su svi Bošnjaci u Bužimu muslimani i da među njima nema ateista ili pripadnika drugih vjera? Treće, šta je provokativno ako napišeš u „čisto bošnjačkoj sredini“ sretan Božić i Nova godina?

Valjda će ovi iz SDA shvatiti da demokratija nije samo poštovanje volje većine, već i briga većine za interese manjina.

Na kraju krajeva prema popisu iz 2013. godine u Bužimu je živjelo 8 Hrvata, 1 Srbin i 124 ostalih i to opravdava postojanje one novogodišnje i božićne čestitke.

I sada ide argument koji je neoboriv.

Na zadnjim parlamentarnim izborima u BiH 2018. godine Željko Komšić je osvojio 849 glasova ili 12,85% i zato je Bužim zaslužio ovu čestitku.

3 komentara

  1. Najteza i najgora ti je bolest sirotinja… A uz sirotinju idu neobrazovanje, netolerancija, nerazumjevanje itd… Kamo srece da nikad ne otvorise dvije skole pod jednim krovom, danas bi “zivio” i Djeda ( Deda ) Mraz. Vidite li vi bogatstvo ovog naseg bosanskog jezika: djeda ili deda?. I ja se vise ne cudim sto ukidaju jos od devedesetih Djeda Mraza, i sto djeca vec desenijama uce da zive u zemlji koje iste nema, ali se cudim da jos uvijek da postoje budale koje bi ginule za ideale.

Komentariši