Da li je Sud BiH baš antisrpski ili šta kažu presude za genocid u Srebrenici?

U avgustu 2021. godine, tačnije 11. avgusta, Milorad Dodik je na RTRS-u kazao da „Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavni osnov, već da su nametnuti od strane međunarodnih inkvizitora da bi vršili represiju nad Republikom Srpskom i Srbima“, a potom je dodao „Gledam ih kao inkvizicijske organe koji zavođenjem straha, prikrivajući se iza navodne priče o pravdi i pravu, pokušavaju da u Republici Srpskoj ućutkaju svakoga ko misli o događajima u prošlosti i sadašnjosti.“

Kada slušate Milorada Dodika rekao bi čovjek da Srbin koji uđe u Sud BiH ne izlazi bez robije i presude za genocid?

Da li je baš tako?

Počećemo od toga da vlasti u Republici Srpskoj priznaju da se u julu 1995. godine desio zločin u Srebrenici, ali ne i genocid i ne poriču da za taj zločin odgovornima mora da se sudi. Vlasti u Republici Srpskoj priznaju ubistvo oko 3500 Muslimana/ Bošnjaka.

I sudi se.

Do sada je Sud BiH donio pravosnažne presude za 25 Srba vezanih za genocid u  Srebrenici.

Šta nam pokazuje statistika tih presuda?

Pokazuje nam da je Sud BiH od 25 optuženih Srba oslobodio njih 12, znači polovina optuženih nije kriva za genocid.

Da ne bude zabune evo imena svih oslobođenih: Živanović Dragiša, Tomić Zoran, Stupar Miloš, Stevanović Miladin, Sarić Goran, Pelemiš Momir, Miloševic Marko, Matić Milovan, Marković Goran, Maksimović Velibor, Ikonić Neđo i Cvetković Aleksandar.

Svi oni su oslobođeni jer tužilaštvo nije uspjelo da dokaže njihovu krivicu.

Za genocid u Srebrenici, Sud BiH je do sada osudio Radomira Vukovića, Petra Mitrovića, Aleksandra Radovanovića, Branislava Medana, Brana Džinića, Slobodana Jakovljevića, Milenka Trifunovića, Duška Jevića, Mendeljeva Đurića, Milorada Trbića i Željka Ivankovića na po 20 godina zatvora, dok je Slavko Perić dobio 11 godina, a Ostoja Stanišić pet godina zatvora.

Zašto vam sve ovo pišem?

Kada Sud BiH od 25 slučajeva oslobodi skoro polovinu onih kojim se sudi, jer im se nije mogla dokazati krivica, onda je teško takav sud nazvati antisrpski.

Ako Sud BiH osudi nekog Srbina za genocid, to nikako ne znači da je narod kojem pripada osuđeni pojedinac genocidan.

Ako sud BiH osudi neke Srbe za genocid u Srebrenici, to nikako ne znači da se genocid desio u Prijedoru, Zvorniku, Foči ili bilo kojem drugom gradu u Republici Srpskoj.

Znam, sada sam naljutio i Srbe i Bošnjake. Srbe jer govorim o genocidu u Srebrenici, a Bošnjake jer priznajem genocid u Srebrenici, ali šta da im radim pravna logika uvijek mora biti ispred politike.

2 komentara

  1. Pravo bi trebalo biti izvedenica iz pravednosti a sud iz odgovornosti dok bi sva ljudska djelovanja bila nivelirana sa principima morala.

    Medjutim,covjek nije cvijet.To svi znamo.
    Svi ne znamo da logika distribuira ubice .Naime,neznanje poznavanja atributa ljudskih dovodi do ljudskog antagonizma ,Svijest ljudska ima svoj level i ona je razlicita posmatrajucirazna plemena pa tako i Balkanska polemena.Zajednicka svijest (opca svijest) kroji karakter a onda pojedinacni karakter kroji svijest za individualni karakter koji trazi sebe u opcoj svijesti.
    Da ne duljim,ne zaboravite da se zajednica ne moze apstrahirati posmatrajuci jedinku.Naprotiv,misljenja sam da zajednkica stvara,i moze stvoriti,kakvu zeli jedinku.Zajednica je organizacija plemena/naroda i ona ima niz od nebrojeno nacina (cinova) kako da se realizira kroz akt pojedinca.Tako je nastao i Radovan,,Mladic i nebrojeno ubica u ljudskoj civilizaciji.Opste djeluje na pojedibnacno a individualno se aktivira opstim u svom karakteru.

  2. Evo vam primjer kao argument mog gornjeg komentara

    “- To su subjektivna pitanja. Ne radi se da li podržavam ili ne, čuli ste odluku Vlade i vjerovatno Skupštine. Ja ću poštovati ono što se donese”(Lukac)

    p.s.Interpretacija Lukacevog djelovanja je apsolutna istina.To je izraz drustvene ofganizacije koja se potvrdjuje kroz akt pojedinca a pojedinac se poistovjecuje sa masom zla.

    donesehttps://vijesti.ba/clanak/549826/lukac-ja-cu-postovati-odluke-bez-obzira-podrzavam-li-ili-ne

Komentariši