Koga je Bazdulj izdao?

Pročitah neki dan obraćanje Bakira Izetbegovića Glavnom odboru Stranke demokratske akcije (SDA) gdje on kaže  „Narodu su često stvari od nacionalnog interesa jasnije nego dijelu elite koja bi ga trebala voditi, a ne zbunjivati. Nisu Fikret Abdić i Emir Kusturica usamljeni u izdaji vlastitog naroda i zemlje. Pridružili su im se otvoreno opskurni likovi poput Dževada Galijaševića i Muharema Bazdulja, a podmuklo i mnogi drugi koji većinom nisu bili u BiH “kad je grmilo”.

Prvo mi je bilo čudno da se na Glavnom odboru stranke raspravlja o Abdiću, Kusturici, Galijaševiću i Bazdulju, a Asima niko ne spominje. Bakir Izetbegović, u najboljem duhu Milorada Dodika i Dragana Čovića, optuži Bazdulja da je izdao svoj narod i zemlju.

Poći ćemo od zemlje.

Na kakvoj se to funkciji Muharem Bazdulj nalazi, ili se nalazio, da bi izdao svoju zemlju?

Jel premijer? Nije. Jel ministar? Nije. Da nije možda oficir Oružanih snaga BiH, direktor SIPE, OSE ili neke javne institucije? Nije. Da li sarađuje sa okupatorima Bosne i Hercegovine? Ne. Jel uhvaćen i procesuiran zbog izdaje? Nije. Jel u Bosni i Hercegovini? Nije.

Pa zašto je izdajnik?

Zato što govori i piše nešto što se ne sviđa Bakiru. Zato što je pio i pjevao sa Handkeom koji negira genocid u Srebrenici i veliča ratne zločince, iako nisam našao tekst ili izjavu Bazdulja gdje on negira genocid u Srebrenici ili opravdava i veliča srpske ratne zločince. Zato što sarađuje sa Kusturicom. Zato što se preselio u Beograd i objavljuje u Srbiji.

Sve gore nabrojano je tačno i možete Bazudlja voliti ili mrziti, veličati ga ili  smatrati nitkovom, čitati ili ne čitati, ali kakve to ima veze sa izdajom Bosne i Hercegovine?

Nikakve.

Ako ćemo ići tom logikom Bakir Izetbegović i SDA su veći izdajnici  od Muharema jer su  u koaliciji sa Miloradom Dodikom, koji negira srebrenički genocid više od Handkea, koji odlikuje i veliča ratne zločince i priziva raspad države na čijem je čelu.

Muharem Bazdulj može izdati samo sebe i nikoga više.

Sad dolazimo do izdaje naroda.

Prisjetih se panela od prije nekoliko dana „Autošovinizam i kako živjeti sa tim“, na kojem je učestvovao i Muharem Bazdulj i na moje pitanje da li je on autošovinista i izdajnik svog naroda on je odgovorio, „ja se nikada nisam izjasnio kao Bošnjak, ja sam čovjek koji pripada kultrno povjesnom muslimaskom krugu. To se vidi iz mog imena, mnogo očitije od nekih drugih koji bi danas možda htjeli da je ta njihova pripadnost očitija. Što bi rekao Tarik Haverić, ja Bošnjaštvo doživljavam kao propali projekat.  Ja sam se  mogao identifikovati sa Jugoslavijom. Mogao bih se identifikovati sa nekom Bosnom koja je postojala kao dio Jugoslavije, na onaj način kako je postojala, ali u smislu u kojem se sad bošnjačka ideologija, vrlo često bazira, na nekoj mladomuslimanskoj podlozi i na nekoj nominalnoj ekvidistanci od srpstva i hrvatstva koje se u praksi ispoljava kao kroatofilija, gdje se smatra da je općina bosanska riječ, a opština nije…“

I šta ćemo sad Bakire Izetbegoviću?

Kako neko može da izda svoj narod, ako se ne osjeća pripadnikom tog naroda?

Nikako, ali SDA podrazumijeva da svaki Muharem mora biti Bošnjak, baš kao što svaki Tomislav mora biti Hrvat, a Čedomir Srbin.

E sada dolazim do poente.

Ne pišem ja ovo zbog Bazdulja, jer on zna veoma dobro da se brani, već pišem zbog svih nas koje političari, mediji i razne patriote svrstavaju u torove ne pitajući nas ko smo i šta smo. I ne samo da nas svrstavaju, nego nam na osnovu toga propisuju kako moramo misliti, šta trebamo govoriti, voljeti i kako se trebamo ponašati.

Jer ako se tako ne ponašaš ti si izdajnik svoga naroda, a zna se kako treba sa izdajnicima.

2 komentara

 1. Da bi me Muharem Bazdulj izdao, preduslov je da ga znam i vjerujem mu. Nit’ ga znam, nit’ mu vjerujem te me i ne moze izdati.

  Ko nas je izdao?

  Bakirov babo Alija.

  Ako bi Aliji povjerovali na rijec, rat u BiH 1992 godine je bio rezultat dugo pripremane agresije. O kakvim je pripremama rijec?

  Kao prvo, nastojite sa vlasti ukloniti sposobne Bosance koji znaju kako odbraniti narod. Aferama Agrokomerc i Neum su neutralizirani Hamdija Pozderac i Branko Mikulic.

  Onda na vlast dovedete najnesposobnije politicare koji ne vide dalje od svog nosa.

  Radi toga sa robije pustite Izetbegovic u pola pravosnazne presude. Nakon toga mu dopustite formiranje jednonacionalne stranke preko noci. Dopustite mu finansiranje stranke od strane bjelosvjetskog trgovca oruzjem iz Svicarske Adila Zulfikarpasica. To je nesto sto cak ni Amerika ne dopusta.

  Zatim orkestrirate organiziranje sto vise gradjansko-liberarnih stranaka da bi izdijelili one koji se suprostavljaju nacionalizmu.

  Nalozite Karadzicu, Koljevicu i Plavsicki da tokom tog predizbornog perioda suradjuju sa SDA da bi ih doveli na vlast kao stranku koja se nece znati odbraniti. Nalozite tim svojim kadrovima da izabere Aliju za predsjednika predsjednistva BiH mada je Fikret Abdic u tom trenutku dobio najvise glasova i bio dokazani privrednik a i nije bio pisac Islamske Deklaracije. Kada rat vec pocne i uhapsite Aliju na sarajevskom aerodromu, zamjenite ga za Milutina Kukanjca kojeg poslije toga nakon par dana ekspresno penzionisete.

  Zasto su ostavili Aliju zivog u tom trenutku?

  Da bi svojom nesposobnoscu poslije odveo BiH u rat tri strane po principu svi protiv sviju, a pod takvim okolnostima najslabija strana najvise nastrada.

  Medjutim, sta je tu nelogicno?

  Milosevic je ocigledno stvorio Izetbegovica, ali u trenutku kada je Alija trebao ostaviti BiH u krnjoj Jugoslaviji, on je glasao za samostalnost…

  E to je izdaja.

  Ako znate da su Milosevic i Tudjman voljni podijeliti Bosnu izmedju sebe, a vi glasate da je osamostalite, tako da obje strane imaju motivaciju da vas raskomadaju, takva politika je besmislena.

  I to je izdaja naroda koji vas je izabrao da ga zastitite jer ste ga odveli direktno izmedju cekica i nakovnja……

Komentariši